Lengyel meló

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

  • enamel (törölt): Respect. De hogy népszerű ezzel nem leszel, az 7cencség. :) (2011.02.14. 14:56) Az arany középszer
  • Gundel a Marson (törölt): Nostehát: Az áldozat azt mondta, hogy ő már megbocsátott. Azaz lezárta magában a dolgot. Innentől... (2010.01.26. 19:17) Pedofília és Polanski
  • Gundel a Marson (törölt): Na, ebbe majd bekapcsolódok. Jó hosszú cikk. Polanski nem pedofil. Egyelőre ennyit. (2010.01.25. 20:46) Pedofília és Polanski
  • szomorutojas: @tesz-vesz: a szomorú szó szerintem nagyon szép, van benne valami a hangulatfestô szavakból. Illes... (2010.01.24. 12:57) Pedofília és Polanski
  • tesz-vesz: @szomorutojas: és miért lettél szomorú? (2010.01.23. 21:58) Pedofília és Polanski
  • Utolsó 20

Kultúra

Közbôl kizárva

2008.01.31. 12:40 :: szomorutojas

Az ORTT szerint a Petôfi nem közszolgálati.

Van ugye egy olyan fogalom, hogy nézettség (hallgatottság), ami számszerûleg némi statisztikai manôverrel megmondja, hány ember mennyi idôn keresztül hallgat egy bizonyos adót. A Petôfi emerkettô esetében ezek a számadatok visszaigazolták a mûsorstruktúrát, egyre több ember kezdte hallgatni az adót. Tehát népszerû volt, ha le akarjuk fordítani politikus-nyelvre, akkor a köz egyre nagyobb szeletét érte el az adó. Ezekszerint az adóforintjainkból eltartott állami tulajdonú adó szolgáltatott a köz szép nagy darabajának, mindenképpen nagyobbnak, mint korábban.

Korábban a Petôfi -ellenkezô tartalmú ORTT határozat hiányában- közszolgálatinak minôsült, ügyesen, okosan szolgálta a köz javát, éppen csak senki sem volt kiváncsi rá. Mindenesetre kevesebben, mint most. 

Ez az a pillanat, amikor nem határozatot kellene kihozni, nem fenyegetôzni kellene, hanem gondolkodni. Elgondolkodni azon, hogy a hiba nem a rádióban, hanem a törvény szövegében van. Hogy a közt nem az szolgálja, amit a törvény ír, hanem az, ami a közt érdekli. 

A hivatkozott törvényrészlet szerint "A közszolgálati műsorszolgáltató és a közműsor-szolgáltató biztosítja a műsorszámok és a nézetek sokszínűségének, a kisebbségi álláspontoknak a megjelenítését, a műsorszámok változatosságával gondoskodik a nézők széles köre, illetve minél több csoportja érdeklődésének színvonalas kielégítéséről."

Nézzük picit sorjában. Az ORTT vajon mi módon gyôzôdött meg arról, hogy a Petôfi nem gondoskodik a nézôk sok csoportjának színvonalas kielégítésérôl? Az biztos (bizonyított), hogy széles körének érdeklôdését kielégíti. Mi lehet a gond? Ez a széles nézôréteg nem oszlik elegendô csoportra? Vagy az ORTT meghallgatta, leültek, és elmondták, hogy ez nem színvonal, mert nincs kabaré, pedig Farkasházy jó spanunk? Vagymi?

Nézzük az elsô felét, a mûsorszámok sokszínûsége (újfent... ha nem a Farkasházy, Bolgárgyörgy, BTóth trióra gondolunk, tehát kabaré, világfájdalom, zene hármasra) a nagyon sokféle zenével kielégül. Nézetek sokszínûsége. Ez valóban nem, ha az ORTT szerint a zene nem kifejezôeszköz nézetekre, akkor valóban nem. 

Jöjjenek hát a kisebbségek. Hiányolom a statisztikát, de tegyük fel, hogy sem az örmények, sem a jedik, sem a cigányok nem hallgatják. Mert nincs benne roma-örmény-jedi kisebbségi magazin, ahol az alig észrevehetô támogatottságú kisebbségi szervezkedések elmondhatják a tutit.

Mert ez szolgálja a köz érdekeit. Engem kizártak a közbôl, az én érdeklôdésemet az elmúlt 27 évben képtelenek voltak szolgálni. Ami viszont most van, az szolgál engem, de ha ez nem közszolgálat, eleddig pedig az volt, akkor én nem vagyok a köz. Kizártak.

Hajtás után heves kirohanás következik, csak erôs idegzetûeknek!

Szerintem az ORTT-ben  begyepesedett, elitista vén nemiszervek (respectively kiosztandó a fasz és pina szó) ülnek, akik a saját begyepesedett elitista vén nemiszerv barátaikon kívül még nem láttak élô embert. Nem tudnak más színvonalat elképzelni, mint Farkasházy szúette kabaréját és a jóebéd-nóta-parasztmunkás szentháromságot. Nem képesek felfogni, hogy a közt nem akkor szolgálják, ha olyan mûsorokat adatnak, amit már a komenyizmusban is beszûkülôben lévô világépük szerint az embereknek adni kell, hanem olyat, amire azok kiváncsiak. Nem a haverjaikat kell rádiós állásba segíteni, mert ez nem szolgálja "széles körben", "színvonalasan" "több csoport" érdekét, csak és kizárólag egy szûk kör és egy csoport érdekét. 

Ha nem történt volna pozitív elmozdulás, nyugodtan kapargálhatnának a kis közszolgálati szemétdombjukon, de történt. Képes arra a haveri érdekek eme szolgálati csoportja, hogy visszacsináljon egy számadatokkal bizonyítható pozitív elmozdulást?
A pozícióba ültetett alkalmatlanságot nem elég birtokolni, demonstrálni is kell.

Szólj hozzá!

Címkék: gondolatok fogalmak

www.vatera.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr100409367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása