Lengyel meló

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

  • enamel (törölt): Respect. De hogy népszerű ezzel nem leszel, az 7cencség. :) (2011.02.14. 14:56) Az arany középszer
  • Gundel a Marson (törölt): Nostehát: Az áldozat azt mondta, hogy ő már megbocsátott. Azaz lezárta magában a dolgot. Innentől... (2010.01.26. 19:17) Pedofília és Polanski
  • Gundel a Marson (törölt): Na, ebbe majd bekapcsolódok. Jó hosszú cikk. Polanski nem pedofil. Egyelőre ennyit. (2010.01.25. 20:46) Pedofília és Polanski
  • szomorutojas: @tesz-vesz: a szomorú szó szerintem nagyon szép, van benne valami a hangulatfestô szavakból. Illes... (2010.01.24. 12:57) Pedofília és Polanski
  • tesz-vesz: @szomorutojas: és miért lettél szomorú? (2010.01.23. 21:58) Pedofília és Polanski
  • Utolsó 20

Kultúra

A terhes nôk dohányzása árt a nemdohányzóknak

2008.02.15. 15:39 :: szomorutojas

itt olvasható ez:

Ez szokott rajta lenni a cigisdobozokon, de az a kismama, aki ma a szülészet előtt rágyújtott, úgy látszik, ukrán csempészcigit szív és nem ismeri a cirill betűket.

Szóval kijön a kismama nagy hassal (8-9-ik hónap) a szülészet elé, köntösben, és rágyújt. Pesze a lépcsőn, hogy ha a többi terhes nő be akarna menni, ők is kapjanak egy kis cigifüstöt.

Láthatóan befeküdt, de nem vajúdik. Ergo valami komplikáció van a terhességével. De ő rágyújt.

Nem mondta neki senki? Hogy a saját egészségét alkotmányos joga veszélyeztetni, de a gyerekéét nem?

Valaki mondja meg, mit kell ilyenkor csinálni? Nem kéne, hogy a védőnő rászálljon, naponta kimenjen, és állandóan cseszegesse azzal, hogy ne dohányozzon? Vagy a kórházi személyzet kobozza el a cigijét?

Van valamilyen törvényes eszköz ez ellen? Vagy kiskorút nem lehet veszélyeztetni, de magzatot alkotmányosan igen?

Nekem volt egy kedves ismerősöm. Nagyon szeretett dohányozni. Azt mondta, nem azért dohányzik, mert ideges vagy ilyesmi, hanem mert szereti. Mielőtt terhes lett, leszokott. Addig szoptatta a gyerekét, amíg csak tudta. Aztán elővette a cigit, és rágyújtott, és azóta is cigizik mert szereti a cigit.

Ez egy felelős magatartás. Mert csak a saját egészségével játszik, és nem máséval.

(kimelések tôlem)

Az ehhez írt kommentekben sincsen semmi meglepô újdonság, a dohányosok jönnek a klasszikus autó vs. cigi közhellyel, a nemdohányzók a szokásos, "nekünk alkotmányos jogunk van az egészséghez" közhellyel, és megjelenik a hozzászólók között a megszokott két típus, a "leszoktam, sokkal jobb" illetve a "rákom van, mert dohányoztam".

Viszont alapvetô újdonság számomra a felütés (amiket ki is emeltem), a bejegyzés írója közvetlen és közvetett nyílt erôszakot akar alkalmazni valakivel szemben, mert az dohányzik. Nem éri be azzal, hogy a saját egészségét félti, nem elegendô neki, hogy a dohányzókat a saját választott Országgyûlésük sem védi (jogaikban, és nem vélt egészségükben), hanem szeretne erôszakkal fellépni a kismamával szemben, mert az ô hite és meggyôzôdése szerint az valami olyat cselekszik, ami társadalmi bosszúért kiált.

Miért éppen a dohányzás?  Miért érzi úgy a blogot író gazdasági vállalkozás (Ágita kismama nadrág 12900 Ft) úgy, hogy a dohányzás olyan veszély egy csecsemô egészségére, ami más területeknél kiemeltebben kezelendô? Miért érzi úgy, hogy egy ember és utódja közös problémájába, életébe, viszonyába neki (vagy bárkinek) be kell avatkozni, és hamár így érzi miért éppen a dohányzást emeli ki?

Kövessük végig a logikai utat:

  1. Van nekünk egy vállalkozásunk, ahol kismamák számára kívánunk eladni ruhákat.
  2. Olvasgatjuk az internetes marketing-gurukat, rájövünk, hogy a lapunk látogatottságát információkkal lehet növelni, csinálunk ilyen-olyan lapokat tanácsokkal. A Jótanácsok link alatti lap elsô bekezdése: "Mielőtt vásárolni indulna, gondolja végig a terhessége során hány ruhadarabra lesz szüksége, illetve mennyi pénzt kíván erre fordítani." Fordítunk figyelmet az Egészségre is, pontosan 288 szóban, amibôl  négy a következô  " Fogyasztói ár: 3980 Ft"  Aktuális fikázásomhoz kapcsolódóan: dohányzásról 0 szóban.
  3. Illetve indítunk egy blogot is, hozza csak a látogatókat.
  4. A blogunkat az ég egy adta a világon senki le sem tojja, két hozzászólás után novemberben feladjuk, majd újra a marketing-gurukat olvasva februárban úrjakezdjük, de most már olyan témákkal, amik vitára késztetik az embereket, és minket szimpatikussá tesznek.
  5. És láss csodát van is két témánk: dohányzás és otthonszülés.
  6. Dohányzásnál egyértelmû: ellene vagyunk! Otthoszülésnél nem egyértelmû, így a felütés óvatosabb "Miért jó otthon szülni?"..."Mit gondoltok erről?"

Úgy érzem, a motivációt sikerült megfejteni (természetesen megfeledkeztem a vadromantikus képrôl: magam is kismama vagyok, és nem találtam ruhát, így puszta jótéteménybôl megosztom másokkal, hogy mit találtam).

Viszont térjünk vissza a kályhához, tegyük fel, hogy végtelen cinizmusom és szándékolt entellektüel gúnyom ellenére itt szó sincs fondorlatos marketingrôl, hanem valós és ôszinte felháborodás szavait olvashattam. Miért éppen a dohányzás?

Ez a kismama úgy érzi, hogy a lehetô legnagyobb veszély prenatális korban a dohányzás? Úgy érzi, hogy a szülôk és a gyermek viszonyát szabályzó törvényeink minden más tekintetben a gyermek hosszútávú egészségét szolgálják, csak itt és most, éles szemmel talált egy rést a jog konzisztens páncélján, amire lecsapott és segítségért kiált? Úgy érzi, hogy a védônôk a prenatális vitaminok, a csecsemôkori vitaminok, a megfelelô tornák, készség- és izomzatfejlesztô játékok kötelezôvé tétele után megannyi harcos amazonként a terhes szülôk dohányzása felé kell hogy forduljanak, és le kell csapjanak erre a mételyre?

Ha így gondolja, akkor a valószínû ok az, hogy a marketing, a divatok, és a közhelyek rabja. Divatos szidni a dohányzást, hát ez maradt meg a fejében, látta egyszer egy cigisdobozon, hogy a  terhes nôk dohányzása árt a babának, és megmaradt benne. Azzal az -ugyanott fellelhetô- információval, hogy a dohányzást halált okoz nem vetette össze, és a kismamát nem attól féltette, hogy ott esik össze holtan a kórház kapujában, hanem csak és kizárólag erre az információra emlékezett. Nehéz lesz a tévében reklámozott pelenkák közül választania, mert egyik jobb, mint a másik. Vajon melyik pelenkamárka mellett tör lándzsát, hogy a védônôk azt kötelezôvé tegyék a csecsemôk számára?

Anno Szôlô blogjában belementünk egy vitába a dohányzásról, aminek a végeredménye az lett, hogy a dohányosoknak kutya kötelessége betartani az élni és élni hagyni szabályait. Ugyancsak elhangzott a kulturális relativizmus kifejezés. Most viszont mondom ugyanezt, a nemdohányzóknak is kutya kötelessége tiszteletben tartani a dohányzókat, amíg azok nem zavarják, és ugyanúgy el kellene fogadni, hogy nem kizárólag egy helyes és követendô életvitel létezik.

Pár gondolat zárásképp: 

  • édesanyámnak, amikor velem volt terhes, a nôgyógyász azt mondta, rosszabb a csecsemônek a leszokással járó stressz, mint a dohányzás
  • az ember életvitelét a szüleitôl másolja, tanulja, sokkal veszélyesebb életvitelek vannak, mint a dohányosoké
  • a környezet egészsége fontosabb, mint az anya dohányzása, az ellen mégsem teszünk lépéseket, hogy dohos, nedves, büdös lakásokba ne születhessen gyerek

Félek, hogy az erôszak ezen formája divatos lesz, és lassan több jogunk lesz, mint életünk.

 

 

5 komment

Címkék: gondolatok

www.vatera.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr66409374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morwen 2008.02.19. 13:20:31

simán :)

zulej 2008.02.27. 16:21:00

valld be! az egész téma csak pr fogás volt, hogy jó sokan kommenteljenek! ;) :DDD

Grapes 2008.02.28. 11:51:14

Én most ebbe annyira nagyon nem szólnék bele, csak egy picit... A védőnőnek kötelessége figyelmeztetni, legyünk naívak, lehet hogy nem is tudja hogy ezzel árthat a babának... OK, tudom, de mi van ha... Az hogy rászálljon meg minden nap kimenjen és cseszegesse maximum akkor jogos ha a gyereket bántalmazza, üti-veri, nem ad neki enni, és a többi. Ha terhesen dohányzik, lehet elítélni, véleményt alkotni róla, de jóhogy már azt nem mondjuk hogy születése után azonnal vegyük el tőle a gyereket. Ja, Morwen: az hogy a hajfestés káros babavárás alatt, nem bizonyított! Úgyhogy nem leszel végképp szarban, ha csak ezen múlik. ;) És végül a lényeget kiragadván: kismamagatya 13.000-ért igenis drága. :D

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.02.28. 14:58:29

zulej: be kell vallanom, a kismamaboltot én üzemeltetem, de a blog.hu blog nem hozott elegendô látogatót, így csináltam egy ellen-bejegyzést ide, hogy legyen látogatóm (szerintem ez sokkal jobb verzió) ;) Igazából annak örülök, hogy akiket olvasok (és nem önkínzásból), azok nem véres szájjal estek nekem :) Szôlô: természetesen figyelmeztesse, akár minden alkalommal mondja el egyszer, hogy a tudomány és a divat mai állása szerint nem tesz jót a babának. Sôt, mondja el azt is, hogy pihenjen, kerülje a stresszt, sétáljon sokat friss levegôn, ne erôltesse meg magát, és a kapun kilépve nézzen körül, nem jön -e egy robogó ;)

Grapes 2008.02.28. 21:01:53

:DDDD Ez betalált
süti beállítások módosítása