Lengyel meló

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

  • enamel (törölt): Respect. De hogy népszerű ezzel nem leszel, az 7cencség. :) (2011.02.14. 14:56) Az arany középszer
  • Gundel a Marson (törölt): Nostehát: Az áldozat azt mondta, hogy ő már megbocsátott. Azaz lezárta magában a dolgot. Innentől... (2010.01.26. 19:17) Pedofília és Polanski
  • Gundel a Marson (törölt): Na, ebbe majd bekapcsolódok. Jó hosszú cikk. Polanski nem pedofil. Egyelőre ennyit. (2010.01.25. 20:46) Pedofília és Polanski
  • szomorutojas: @tesz-vesz: a szomorú szó szerintem nagyon szép, van benne valami a hangulatfestô szavakból. Illes... (2010.01.24. 12:57) Pedofília és Polanski
  • tesz-vesz: @szomorutojas: és miért lettél szomorú? (2010.01.23. 21:58) Pedofília és Polanski
  • Utolsó 20

Kultúra

Lezserség

2008.02.17. 17:58 :: szomorutojas

A vatikánt aggasztja a papok lezsersége

"A polgári életmód és az erkölcsi relativizmus az a két nagy veszély, amely gyengíti a vallásos életet. A szekularizáció problémája nemcsak az egész társadalomra, hanem az egyházra nézve is tehertétel" ... "korlátok nélküli szabadság, családi kapcsolatok lazulása, világias szellemiség, a papi viselet kevés láthatósága, az imádság elértéktelenedése, elégtelen közösségi élet és csekély hajlandóság az engedelmességre"

Biztos vagyok benne, hogy ez nem azért van, mert a pápa német és igazodni akar a németekrôl kialakult képhez, miszerint rendmániásak. Ugyancsak biztos vagyok abban, hogy nem a gyermekkorában átélt rettenetes élmény, miszerint ôt besorozták a hitleri hadseregbe okozza benne ezt a vonzódást az egyenruhák iránt.

Valószínûleg egyszerûen a tehetetlenség okozza. Ül ott a bársonyszékében és érzi hogy a rendszer rohad alatta. Lehet még vagy két- háromszáz éve mire teljesen összedôl a vállalat, node legalább nekik illik az örökkévalóságban gondolkodni. Tehát ül ott, és ahelyett, hogy átvilágítaná a szervezet mûködését, felcsapja a múltat, és siránkozik. Bezzeg XI. Benedek alatt még minden rendben volt. A világ az egyház körül forgott, vagy ha mégsem, megégették, felnégyelték karóbahúzták azokat, akik nem úgy gondolkodtak. Szép világ volt amici, most pedig nézz körül, a világ egy rettenet.

Majd eljutott a gondolathoz, legyen tüneti kezelés! Mivel a régi szép idôkben a papok még papi ruhában jártak, ma meg nem, régen az egyház a világ közepe volt, ma meg nem, egyszerû a képlet: ha a bolhának minden lábát kitépjük, megsüketül. Ha a papok újra úgy néznének ki, mint megannyi búvalbaszott, emberi formát öltött varjú, akkor újra eljövend a régi nagyság.

Miközben a korábbi hír, és ez összefügg. Az egyház súlyvesztése, az egyházat övezô középkori maszlag és a hívôk ostoba elvakultsága mind mind a szekularizáció növekedése felé mutat. A társadalom számára ez nem tehertétel (node mi mást mondana, az aki abban érdekelt hogy ezt így gondolja), ellenben az egyház számára igencsak. A papi hivatásnak (amint azt írtam) van egy élhetô formája, van az egyház és hitélet viszonyának is kívánatos módja, meg lehet élni a hitet úgy is, hogy nem nehezedik ránk a kétezer éves teher, a középkorban gyökerezô hatalmasság emléke, a középkori életvitel kívánatossá tétele. Azok a papok, akik megpróbálnak az emberekhez a mai életvitelen keresztül közeledni el kell vessék ezt a terhet (ez az igazi teher), és meg kell próbáljanak visszatérni a krisztusi elvekhez, és átültetni azokat (hiszen elég általánosak voltak, amíg ki nem sajátította az egyház a céljai számára) a mai korba.

Meg kell állapítsam, nem csak én gondolom úgy, hogy az egyház a tradicionális formájában képtelen a küldetésének megfelelni, hanem vannak papok is. Éppen azok a papok, akiket most kritizál a Vatikán.

A Vatikán ezzel (és mióta Ratzinger pápa lett ez nem az elsô ilyen lépés) letette a voksát a múlt mellett, teljes mellszélességgel vágtatnak hátrafelé, fejüket a homokba dugva ábrándoznak a valaha volt dicsôségrôl  és a középkori sötétségrôl, amelyben az Egyház pislákoló gyertyái voltak a fény. Nincs meg a szikrája sem annak a vágynak, hogy a hitet eljuttassák az emberekhez oly módon, ahogy azok befogadni akarnák (ad absurdum képesek lennének). Az Egyház gyöngül, teret veszít és valójában pitiáner részletkérdésekrôl hoz nagyhorderejû, visszhangot kapó döntéseket.

 

Szólj hozzá!

www.vatera.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr60409375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása