Lengyel meló

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

  • enamel (törölt): Respect. De hogy népszerű ezzel nem leszel, az 7cencség. :) (2011.02.14. 14:56) Az arany középszer
  • Gundel a Marson (törölt): Nostehát: Az áldozat azt mondta, hogy ő már megbocsátott. Azaz lezárta magában a dolgot. Innentől... (2010.01.26. 19:17) Pedofília és Polanski
  • Gundel a Marson (törölt): Na, ebbe majd bekapcsolódok. Jó hosszú cikk. Polanski nem pedofil. Egyelőre ennyit. (2010.01.25. 20:46) Pedofília és Polanski
  • szomorutojas: @tesz-vesz: a szomorú szó szerintem nagyon szép, van benne valami a hangulatfestô szavakból. Illes... (2010.01.24. 12:57) Pedofília és Polanski
  • tesz-vesz: @szomorutojas: és miért lettél szomorú? (2010.01.23. 21:58) Pedofília és Polanski
  • Utolsó 20

Kultúra

Üdvözítô igazság

2008.04.09. 16:25 :: szomorutojas

Akinek hite van, az abban hisz, hogy az egyetlen igazságot ô tudja, de abban legalábbis feltétlenül, hogy tudja mi a rossz. Elméletileg, aki tudja mi a rossz, annak tudnia kell mi a jó is, tehát képesnek kell lennie felállitani egy skálát, amin a jó és rossz egymás ellenpontjai, és közöttük számos-számtalan más elem helyezkedik el, amik a skála valamely (illetve mindkét) végétôl számított távolsága okán jobb, rosszabb, semleges. Minden ilyen preferencia tengelynek van egy skálázási szempontja, ami alapján kerülnek az értékek a skála külöbözô pontjaira.

A republicator.blog.hu bloggere kikelt az ellen, hogy valakik a kommunizmust helyesnek, kívánatosnak tartsák, mert számára az a tengely rossz feliratú végén helyezkedik el. Megfogalmazza, hogy a rossz a kommunizmus, a jó pedig a szabadság.
Idéznék a bejegyzésbôl két mondatot:

Szólásszabadság van, nézeteivel bárki traktálhatja az érdeklődőt, mégis felmerül a kérdés: Nooormális?
...
Ha másért nem, a tiltott önkényuralmi jelképek használata miatt azért csak le kellene radírozni ezt a portált a netről, mielőtt baromságaik termékeny talajra hullnak.

Az ezek között feszülô ellentmondás felismeréséhez nem kell hermeneutikusnak lenni, szólásszabadság van, de csak van valami ami miatt érdemes betiltani (jogi alapot a tiltott önkényuralmi jelképek adnak), a veszély pedig, hogy még több nemnormális ember lesz. Tehát a szabadság addig jó, míg a republicator blogot érinti, és akkor rossz, ha a kommunistákat.

Definíciók
A kommunizmus egy idealista politikai rendszer, mint minden politikai elmélet kevés változóval operál, és a változók egy jó részét nem is ismeri el számottevônek. Ugyanilyen idealista politikai rendszer a liberalizmus is, de a nacionalizmus is. Ezeknek a rendszereknek mindegyikét meg lehet valósítani diktatúrában is, és demokráciában is. A kommunizmus, röviden az, hogy mindenki szükségletei szerint részesüljön a javakból, és ne a képességei, szerencséje, vagy femenôi képessége és szerencséje alapján. Ennek szükségszerû folyománya, hogy senki ne birtokoljon termelôeszközt, és felesleget, azonban ez  ellentmond a kultúránknak, de lehet hogy még etológiai gyökereket is feltárhatunk a birtoklási, a magántulajdon iránti vágyban.

A kapitalizmus, és ennek folyománya a fogyasztói társadalom ezen vágyakra épül, ugyanakkor hatalmas egyenôtlenséget eredményez, amit viszont igazságtalannak érez a kultúránk. Ez egy örök ellentmondás, jelenlegi viszonylagos jólétünk kizsákmányoláson alapszik. Amíg az én nyolc órai munkámért mások 20-30-40 órai munkáját tudom megvenni, addig tart a jólétem. A kulcsszó a kizsákmányolás, ami a kommunizmus egyik hívószava, ironikusan a jelenleg kizsákmányolásban élenjáró ország, Kína, kommunistának mondja magát. A kommunizmus elérhetô formája az, amikor a szociális háló olyan magasan van, hogy a szociális háló által fenntartottak és a szociális hálót fenntartók között nincs életszínvonalbeli különbség, tehát a társadalmi szakadék az eltartottak és az eltartók között nulla közelébe szûkül. Ez a szocializmus egyik alapelve.

Megközelítés
Vessük össze Pinochetet és Fidelt, ôk mindketten puccsal, avagy forradalommal kerültek hatalomba, mindketten diktatorikus módszerekkel kormányoztak, de egészen más gazdasági, politikai elveket követve. Ugyanakkor Hitler demokratikus választáson jutott hatalomba, egy harmadik politikai elvet követve. Tehát a politikai elvek és az államvezetési formája (diktatúra vagy demokrácia) nem áll összefüggésben egymással.

republicator ott hibázik, hogy egy idealista elvet összemos egy diktatúrával, ez hasonló a nacionalizmus és a németországi nácizmus / olasz fasizmus összemosásával, hiszen kevés nacionalistább országot ismerünk, mint az Egyesült Államok, de nácinak nem lehet nevezni (bár fasisztának, a szó eredeti értelmében igen).

Che
Che Guevarát nagyon divatos lett utálni, ahogy jelképe lett a lázadásnak, a fennálló renddel egyet nem értésnek, úgy a rendpártiak számára jelképe lett a másságnak. Senki számára nem tiszta, hogy minek a jelképe. Kialakult egy gondolatmentes generáció, akinek Che az ellenállás, és kialakult egy generáció, akinek Che a szélsôbaloldal. Pedig érdekes módon, ha bárki utánanézne, Che személye nem egyértelmû, a szegénység, a kapitalista kizsákmányolás ellen harcolt, és elveiben nagyon sok nacionalizmus volt. A legnagyobb ellenségnek, a Dél-Amerikában egyre nagyobb gazdasági teret -és ebbôl következôen politikai hatalmat-  nyerô Amerikát tekintette. Meggyilkolását pedig legtöbben a Szovjetúnió nyakába akarják varrni.

Akkor most ô kinek az ellensége? Szellemisége, és vándorforradalmárkodása leginkább Bem apóéra hasonlít, ô is ott volt minden szabadságharcban Európában, ô mégis kedvence a jobboldalnak.

Nincsenek vegytiszta elvek, nincsenek vegytiszta izmusokkal kifejezhetô gondolatok, emberek, Kizárólag az ostobák és szûklátókörûek, illetve azok, akiknek ez érdeke próbálják sulykolni, hogy az ellenséget fel lehet ismerni a pólójáról, zenéjérôl.

3 komment

Címkék: politika gondolatok forradalom kossuthtér

A bejegyzés trackback címe:

https://tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr81418587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.04.09. 17:11:38

Igazán megtisztelő, hogy külön postot kapott a beírás. Azonban vedd észre, hogy a nagyvonalúan önellentmondásnak beállított kezdő- és végmondat egyike sem tartalmaz egyértelmű kijelentést.
A "noormális?" kérdés ellenpontozza a "szólásszabadságot", hiszen a teljes, korlátlan szólásszabadság esetén a náci vagy pedofil honlapok is teljes büntetlenséget élveznének. Tehát valahol van egy határ.

Másrészről nem ildomos egy jogállamban tiltott jelképpel indítani egy weblapot. Ez a jelkép egyértelműen azonosítja a szovjetet és mivel Magyarországon vagyunk, azonosítja a kort/helyet is, melynek kontextusában a kommunista eszmékről beszélnek. Nem szép emlékű időszakról beszélünk.

Betiltani egy politikai honlapot erősítené a szimpátiát, egyébként sem tombol a kommunizmus iránti érdeklődés.
Egyébként minden más áll. A kommunizmus rossz, mert ellentétben áll az emberi természettel.
Rossz, mert az elveket tömeggyilkosságok útján érvényesítette.

Végül pedig rossz, mert kivitelezése mindenhol nyomort és csődöt okozott.

Ennyi.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.04.09. 17:28:36

két kijelentés van benne:
1: szólásszabadság van
2: le kellene radírozni a netrôl

Az indok pedig az, hogy félô, hogy termékeny talajra hull, tehát nem az önkényuralmi jelkép érzelmeket sértô jelenléte miatt, hanem éppen amiatt, ami a szólásszabadság iránit igény egyéni indítéka, hogy mindenki elmondhassa a maga igazát, azért, mert másokat meg akar gyôzni.

Tehát az ellentmondás akkor is fennáll, ha nem vagyok nagyvonalú.

Nézd a másik irányból, be kell tilani a nacionalizmust, azért mert a huszadik század elején egy diktatúra tûzte a zászlajára? Ha igen, mit kezdesz az amerikai nacionalizmussal, ha nem, akkor miért kell a kommunizmust betiltani?

A tiltott jelkép a rendszerváltás sajátossága, csupán arra jó, hogy fröcsögni lehessen. A svasztika sem önmagában zavaró, hanem neonácikon, a vöröscsillag sem a heinekenen zavaró, hanem újbalosokon. Tehát az egész önkényuralmi jelkép mizéria felesleges volt. Elszabott törvénykezés volt a nagy szabadság örömében.

Igazad van, hogy a vizuális szimbólumok mind a szovjet diktatúrát idézik a lapon, ha a vizualitása ellen írtál volna, én sem írtam volna meg ezt a bejegyzést.

Sajnos a (tömeg)gyilkosság igaz a demokráciákra is, sem Vietnam, sem Afganisztán, sem Irak lerohanása nem más, mint tömeggyilkosság, csak jobb a PR-ja. Nem az ideológia gyilkolt, hanem a diktatúra, és az az emberi tulajdonság, hogy területért, pénzért, hatalomért gyilkolni másokat jó. Ez is emberi tulajdonság, ennek betiltása tehát (a logikádból kiindulva) rossz lenne? Mert ami az emberi természet ellen való, az rossz.

Az emberi természet egy rész kultúra, egy rész atavisztikus ösztön. A kultúra változik, az ösztönök kiélésének jelentôs részét pedig elítéljük, tehát az emberi természet szerint való dolgok jóként beállítása ellentmond az eddigi fejlôdésnek.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.04.09. 17:32:25

"Végül pedig rossz, mert kivitelezése mindenhol nyomort és csődöt okozott."

Ezt azért érdemes átgondolni, nézd meg Kuba milyen ma, és milyen ma Haiti. Lehet hogy a szólásszabadság csorbát szenved Kubában, de se nyomor se éhezés nincs, szemben a demokratikus Haitival, vagy az eleddig demokratikus Bolíviával. Perón populista szocializmusa felzárkóztatta Argentína szegény rétegeit, majd a Perón utáni idôkben az ipari dolgozóréteg felemelte Argentína gazdaságát. (Más kérdés, hogy utána a korrupcíó következtében összeomlott, bár mostanra újra helyreállni látszik.)
süti beállítások módosítása