Lengyel meló

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

  • enamel (törölt): Respect. De hogy népszerű ezzel nem leszel, az 7cencség. :) (2011.02.14. 14:56) Az arany középszer
  • Gundel a Marson (törölt): Nostehát: Az áldozat azt mondta, hogy ő már megbocsátott. Azaz lezárta magában a dolgot. Innentől... (2010.01.26. 19:17) Pedofília és Polanski
  • Gundel a Marson (törölt): Na, ebbe majd bekapcsolódok. Jó hosszú cikk. Polanski nem pedofil. Egyelőre ennyit. (2010.01.25. 20:46) Pedofília és Polanski
  • szomorutojas: @tesz-vesz: a szomorú szó szerintem nagyon szép, van benne valami a hangulatfestô szavakból. Illes... (2010.01.24. 12:57) Pedofília és Polanski
  • tesz-vesz: @szomorutojas: és miért lettél szomorú? (2010.01.23. 21:58) Pedofília és Polanski
  • Utolsó 20

Kultúra

Liberális haladás

2008.04.17. 11:22 :: szomorutojas

Az egyetlen liberalizmus közeli párt Magyarországon kilépett a kormánykoalícióból, és elkezdte kritizálni a kormány döntéseit, terveit. Amikor a 2006-os választások után koalícióra léptek, pár hónapig, egészen az ôszódi beszéd kirobbanását követô zavargásokig úgy tûnt, hogy a Gyurcsány-vonal ugyanúgy fogja felmorzsolni a szadeszt, ahogy Orbán tette a Kisgazdákkal. Gyurcsány éppen annyi liberális retorikát adott a csöppnyi liberális szavazótábornak, hogy csupán azok gondolkodtak továbbra is szadeszben, akiket érzelmeik kötötték hozzájuk, vagy éppen érzelmeik tartották távol a maszoptól. Mert a liberális szavazók jelentôs része nem egy párthoz hû, hanem az elveihez, és fogcsikorgatva bár, de elnézték a szadesznek azokat az engedményeket, amiket szükségszerûnek tûnt megtenni a minisztériumok vezetésének érdekében. Amikor a legnagyobb kormányzópárt felôl érkeztek liberális üzenete, sokszor a szadesz hatalomban eltöltött idôszakaiban kifejtett véleményénél markánsabban liberális üzenetek, az egyensugarú liberális egy rövid idôre a kormányban képviselve érezte magát.

A liberális elveknek az egészségügyi törvény lassú fájdalmas kiherélése tette be a kaput. Az az öszvér megoldás, ami végül született pontosan azokat az elveket vette ki belôle, amit az öngondoskodás fogalmával leírható. Attól a pillanattól fogva, amikor nyilvánosságra került a törvény, a szadesznek lépnie kellett, ha egyáltalán még incselkedett a gondolattal, hogy a parlamentbe bekerüljön 2010-ben. Ugyanakkor valamilyen okból egészen addig, míg a magántôkének még a nyomát is ki nem szándékozták szedni a törvénybôl, maradtak a hatalom mellett. Az egész huzavona és színház, hogy kinek az érdeke, egyeztettek -e vagy sem, ott voltak -e vagy sem, ki mit mondott, ki mit nem mondott, tehát ez az egész polbulvár baszakodás érdektelen, mert a szadeszen a választói felôl október óta nyomás van, a maszopnak -mint minden populáris retorikájú pártnak- az elbukott népszavazás tette be a kaput. Megérett a házasság a válás kimondására.

Ami most történik az éppen az, amit én az elsô négyéves koalíció után mondtam, hogy a szadesznek, mint kis pártnak, ami nem tömegeket, hanem elvet képvisel a mérleg nyelveként kell funkcionálnia.
Az elveket képviselô kis pártok sosem lesznek populárisak, az elveket el kell sajátítani, azok tükrében tekinteni a történéseket, ahhoz hogy megértsük, vagy csak véleményt formálhassunk az eseményekrôl. Ez pedig a szavazóképes lakosság nagyon csekély hányadának alternatíva az általános magatartáshoz képest. A kis pártok tere lenne üldögélni a mindenki számára értékes kis szavazatainkon és várni, hogy a nagyok az elképzeléseikbe úgy ültessenek bele liberális avagy konzervatív elemeket (respectively), hogy az kielégítse az elveket. Nagy változásokat nem lehet így hozni, de az összképet liberálisabbá, konzervatívabbá tenni igen, de megtanulhatták volna az elsô négy év alatt, de ha akkor nem a második négy év alatt, hogy liberális irányt nem fog venni egycsapásra semmi, de még 10 évnyi csapkodásra sem. Szögezzük le, hogy a liberalizmus elvei nem alkalmasak kormányzásra, amiként egyetlen tiszta elv sem, de a törvényekbe, nem egyes törvényekbe, hanem általánosan a törvények szellemébe be lehet építeni liberális vonalat.

Most, tíz év után, történt liberális haladás, a szadesz megmutathatja a potenciális szavazóinak, hogy ellenfeleiben tôle távol nem álló, de elveikben kevéssé egyezô kormány mellett miként tudja érvényesíteni az elvek térnyerését. Ezt az irányt vélem hallani Fodor Gábor szavaiban, de ez látszik a maszop MDF-hez dörgölôdzô politikáján is. Felfogták, és megpróbálják a mérleget a két kicsinek adott engedményekkel maguk felé billenteni.

Ez lehet a liberális (és az elveiben tiszta konzervatív) irány, és ennek tükrében szerintem ez a koalíciós vita, az elmúlt 14 év elsô elôrelépése. Még ezt is el lehet szúrni, nem is kicsit, de hátha végre a szadeszben haladni akarnak emberek, és nem csupán a hatalom közelébe kerülni. Mert ez az, amiért a szavazóik rájuk szavaznak, és nem az, hogy a liberalizmust a populista polbulvárra érzékeny ellenfél a sátán egyik attribútumának kiáltsa ki, csupán azért, mert koalícióra lépett a maszoppal.

4 komment

Címkék: politika reform liberalizmus fogalmak

A bejegyzés trackback címe:

https://tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr95429657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Plankton2 2008.04.23. 15:32:36

Jó dolog a magyar liberalizmus. Szinte követendő példaként állítja be a fel-le vonuló ratyikat. Aki pedig erről a deviáns viselkedésről negatív kritikát fogalmaz meg, azt egyből homófóbnak, fasisztának nevezik. De a liberalizmus nem az, hogy meghallgatom a másik véleményét? Könnyű a liberalizmus eszméjével visszaélni. Jut eszembe, nem a liberális SzDSz-ben született a gondolat, hogy szülői engedéllyel lehessen 14 évesen pornófilmben szerepelni? Beteg gondolat, nem is tolerálom, úgyhogy akkor most fasiszta vagyok?

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.04.23. 16:23:05

Ez az egész hogy jön ide?
?
?
?

Ha jól látom, vagy jelen bejegyzés megértésével vannak problémáid, vagy nem olvastad el, hasonlóképpen ahhoz a törvénymódosításhoz, amire utalsz, hasonlóan mondjuk ahhoz a pár alapmûhöz, ami alapján a liberalizmust és az SZDSZ irányát össze lehetne vetni.

ehh

plankton2 2008.04.24. 07:54:06

Hello!
Általában nincsen szövegértési problémám, itt sem azért írtam, amit írtam. Egyszerűen elmondtam a véleményem valamiről. Való igaz nem volt köze az írásodhoz, azért mert nem is olvastam végig, csak az itthon divatos liberalizmus-felfogást véleményeztem, miután megláttam a címet. Még annyi, hogy akár törvénymódosírás, vagy csak gondolat, teljesen mindegy, egyformán beteg dolog.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.04.24. 10:32:00

Szia plankton2!

A törvényjavaslat a 1978. évi IV. törvény 201. paragrafusát és a 204. paragrafusát akarta összehangolni, lévén hogy 14 és 18 év közötti személlyel jelenleg közös beleegyezés alapján lehet közösülni, de arról felvételt készíteni nem lehet.
Tehát ha összefekszik egy negyedikes és egy elsôs gimnazista, abból nincs baj, de ha errôl készül egy fotó, akkor a 204 paragrafus alapján kettôtôl nyolc évig terjedô szabadságvesztéssel büntethetô.

Ugyanakkor a 202/A. paragrafust nem szándékozták megváltoztatni, tehát "Aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel ellenszolgáltatás fejében közösül vagy fajtalankodik, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Ergo a pornófilm ki van zárva, viszont az nem, hogy két fiatalkorú egymást ruha nélkül lefényképezze.

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97800004.TV&kif=megront%E1s#xcel

Ez vajon tényleg sátántól való gondolat?
süti beállítások módosítása