Lengyel meló

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

  • enamel (törölt): Respect. De hogy népszerű ezzel nem leszel, az 7cencség. :) (2011.02.14. 14:56) Az arany középszer
  • Gundel a Marson (törölt): Nostehát: Az áldozat azt mondta, hogy ő már megbocsátott. Azaz lezárta magában a dolgot. Innentől... (2010.01.26. 19:17) Pedofília és Polanski
  • Gundel a Marson (törölt): Na, ebbe majd bekapcsolódok. Jó hosszú cikk. Polanski nem pedofil. Egyelőre ennyit. (2010.01.25. 20:46) Pedofília és Polanski
  • szomorutojas: @tesz-vesz: a szomorú szó szerintem nagyon szép, van benne valami a hangulatfestô szavakból. Illes... (2010.01.24. 12:57) Pedofília és Polanski
  • tesz-vesz: @szomorutojas: és miért lettél szomorú? (2010.01.23. 21:58) Pedofília és Polanski
  • Utolsó 20

Kultúra

Az arany középszer

2010.02.27. 22:39 :: szomorutojas

Mert a középszer ma újra értéket teremt, szórakoztat, ítéletet mond. Arany minden szavuk, hisz méltóvá válni a középszerûséghez könnyû, éppen azt kell tenni, ami a legkedvesebb: semmit. Nem kell olvasni (még a végén modoros szavakkal bôvítenénk a szókincsünket), nem kell értelmezni, nem kell érteni valamihez, sôt semmihez kell érteni. Nem rombolás ez, hanem értékteremtés, "Az újdonság az igazi érték"1, "Az erkölcsi értékek kérdésesek"1.

Véleményformálás, vagy sokkal inkább kiszolgálás. Lám, sokan vagyunk, mi (és csakis mi), akik felismerjük, hogy a szókincs felesleges fényûzés. Mi, akik felismerjük, hogy a helyesírás butaság, csak a mondanivalónk elferdítésére jó, lám Nádasdy.  Mert késsel-villával kulturáltan enni nehéz, elveket faragnak hát arra nézve, miért is nem kell. Ôk "úgy esznek, ahogy az jól esik", mitöbb "úgy esik az jobban", esetleg "még elegáns helyen is lehet kézzel enni". 

Mégis nagy erôkkel -egyetlen eszközükkel a szégyen vélt erejével- védik azt a pár szót az elferdítéstôl, amit sikerült az általuk fogyasztott médiából magukhoz venni (pedig.. lám Nádasdy). Noha erôsen védik azt a pár szokást, amit magukévá tettek más kulturákból, ami nekik szokatlan, az modoros, kipellengérezendô, amit nem tanultak meg, felesleges ostobaság. Mert az a szarvers, amit nem értenek (ugyan... amit nem lehet érteni), mert az a szemfényvesztô, kókler, rabló kortárs mûvész, akit nem értenek (akit nem lehet érteni).

Mindig voltak ilyenek, hangadók is voltak közöttük mindig, hiszen ebbôl táplálkozik a proletár öntudat, ebbôl táplálkozik a minkaztán olyat, ez a forrása és eszköze a commedia dell'artenak. A rajongóik pedig méltó leszármazottai a piaci kofáknak, akik oly nagyon élvezték, amint a Dottoret orránál fogva vezeti Arlecchino. A commedia dell'arte aztán lassan bevándorolt a kôszínházakba, a piaci mutatványosokat színészek helyettesítették, színházba pedig nem megy a kofa, legalábbis mióta nem kötelezô, semmiképpen.

A középszer most újra értékteremtô lett, újra elindul a piacról, már megkívánt színvonala lett a középszerûség hangoztatásának, a másság (aminek fokmértéke kizárólag a középszertôl eltérés) kigúnyolásának kellôképp vitriolosnak kell lennie, a másság elítélésének helyeslô visszhangra kell találnia, máskülönben hogy lenne teljes ez a piaci komédia. Ha nem jelennek meg a szereplôk között azok, akiket szûk horizontjukon látnak, elégtelen a gúny, elmarad a kacaj (hát hol marad a Capitano?). Ha nem csúfolják ki elégségesen a gúny aznapi tárgyát, a hiányérzetet a közönség önjelölt tagjai vetik közéjük. Sok tere van a hôzöngésnek, sok iránya a gúnynak, hisz ma már senki sem középszerû igazán, hisz ez az "Önmegvalósítás" és a "Szeresd magad" kora.

Önmegvalósítanak, szeretik magukat a piaci kofák: amely ismeretet biztosnak, teljesen magukénak vélnek tudni, arról úgy érzik, az a megkérdôjelezhetetlen igazság, az egyetlen, az üdvözítô. Mással nem vitáznak, hisz azok ostobák, nem lehetnek az igazság birtokában, lehetetlen, hisz az igazság birtokában egyedül ô van. Ô tudja milyen az igazi olasz étel, ô tudja milyen az igazi disznótor, ô tudja ki magyar, milyen gumi kell télen, ô mindent tud, legalábbis azt a keveset nagyon magabiztosan, a kételkedés legkisebb jele nélkül. Mert a kételkedôk és óvatosan közelítôk hozzáállása csak akkor kívánatos, ha a saját mûveletlenséget kell vele takargatni (lám Nádasdy).

Értékteremtô lett, mert az értékmérô "Lázadj! Hódítsd meg a világot! Versenyezz! Gyôzz!"1, ha pénzed van, értékes vagy, ha értékes vagy, igazad van, mert miként másképp lehetne pénzed? Ha nincs pénzed, akkor tudod ki miatt nincs pénzed, azok a fránya mások, akiknek van pénze, na azok tehetnek róla, a te értéked a szerény becsületességed. Ide velük, ide a másokkal hadd csúfoljuk, hadd pellengérezzük, élesítsük a nyelvünk rajta. Egymásnak feszül a középszer is idôrôl idôre, hisz megfigyelni, csendben lenni, gondolkodni nincs ideje.

Dühöng a középszer.

 

(1Hankiss Elemértôl kölcsönzött értékszavak.

1 komment

Címkék: blogkerdes

A bejegyzés trackback címe:

https://tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr161795925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2011.02.14. 14:56:57

Respect. De hogy népszerű ezzel nem leszel, az 7cencség. :)
süti beállítások módosítása