Lengyel meló

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

  • enamel (törölt): Respect. De hogy népszerű ezzel nem leszel, az 7cencség. :) (2011.02.14. 14:56) Az arany középszer
  • Gundel a Marson (törölt): Nostehát: Az áldozat azt mondta, hogy ő már megbocsátott. Azaz lezárta magában a dolgot. Innentől... (2010.01.26. 19:17) Pedofília és Polanski
  • Gundel a Marson (törölt): Na, ebbe majd bekapcsolódok. Jó hosszú cikk. Polanski nem pedofil. Egyelőre ennyit. (2010.01.25. 20:46) Pedofília és Polanski
  • szomorutojas: @tesz-vesz: a szomorú szó szerintem nagyon szép, van benne valami a hangulatfestô szavakból. Illes... (2010.01.24. 12:57) Pedofília és Polanski
  • tesz-vesz: @szomorutojas: és miért lettél szomorú? (2010.01.23. 21:58) Pedofília és Polanski
  • Utolsó 20

Kultúra

Az ellenpont

2007.01.07. 14:01 :: szomorutojas

A szimbólumrendszereknek van egy sajátos leírása, aholis a rendszert egy körben rajzoljuk fel, írjuk le, szemben a szimpla lineáris leírással.

Az ellenpontok mindig azok a szimbólumok, fogalmak, amik a körvonal két ellentétes pontján vannak, tehát az ôket az origoval összekötô sugarak 180º-ot zárnak be egymással. Biztos le lehetne írni egyszerûbben is, de nem jut eszembe. Kifejezetten nehéz létrehozni egy ilyen gyûrûrendszert, lévén hogy nem elegendô a fogalmak szomszédjait és azok távolságát meghatározni, hanem minden fogalmat egymáshoz képest kell elhelyezni.

Klasszikusan ezzel a megoldással szoktak élni a politikai rendszerek leírásánál, így kerülhetnek egymás mellé a szélsôségek, amikben több közös van, mint a mérsékeltekben. Hasonlóképpen érzelmek leírásánál is lehet alkalmazni. A szélsôséges érzelmek közel vannak egymáshoz, az erôs érzelmektôl valójában az érzelmek hiánya áll a legtávolabb. Ily módon az antipátia ellenpontja a szimpátia, míg a gyûlöleté a közöny.

A hallgatás és az értelmes kommunikáció közel áll egymáshoz, az üres fecsegés ellenpontjuk.

Aneninen írt egy érdekes blogbejegyzést A kényszerszingliktôl a lélek coming outjáig címmel. Ez is egy ellenpont. Az én ellenpontom.

Szólj hozzá!

Címkék: gondolatok

www.vatera.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr52409254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása