Lengyel meló

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

  • enamel (törölt): Respect. De hogy népszerű ezzel nem leszel, az 7cencség. :) (2011.02.14. 14:56) Az arany középszer
  • Gundel a Marson (törölt): Nostehát: Az áldozat azt mondta, hogy ő már megbocsátott. Azaz lezárta magában a dolgot. Innentől... (2010.01.26. 19:17) Pedofília és Polanski
  • Gundel a Marson (törölt): Na, ebbe majd bekapcsolódok. Jó hosszú cikk. Polanski nem pedofil. Egyelőre ennyit. (2010.01.25. 20:46) Pedofília és Polanski
  • szomorutojas: @tesz-vesz: a szomorú szó szerintem nagyon szép, van benne valami a hangulatfestô szavakból. Illes... (2010.01.24. 12:57) Pedofília és Polanski
  • tesz-vesz: @szomorutojas: és miért lettél szomorú? (2010.01.23. 21:58) Pedofília és Polanski
  • Utolsó 20

Kultúra

Konfliktuskerülés avagy zûr

2007.01.25. 03:43 :: szomorutojas

ez egyre izgalmasabb, örömtelibb

A konfliktus szükségszerû velejárója az emberi interakciónak, szükséges, és megfelelô mederben tartva hasznos. Vannak az embernek igazságtalan, meg nem magyarázható rossz érzései, amiket ugyanúgy ki kell mondani, mint a kedves szavakat. Ahol nincs konfliktus, az már lávsztori szagú ("Love means you never have to say sorry", ugye), de nem feltétlenül egészséges. Konfliktus van, nem lehet két ember egyforma, és ahol érdekellentét van, ott konfliktus lesz, kitérô sem lehet a két ember, mert hol van akkor a közös pont. A szenvedélynek idôrôl idôre egymás ellen kell dolgoznia.

A konfliktuskezelés (be divatos is ez menedzserszakmailag) sebészet, ki kell folyatni a mérget, de oly módon, hogy azt el is múljon azzal. Néha bántani kell, és tûrni a bántást máskor, nem cserébe, hanem azért mert ami összeköt, az sokkal fontosabb, mint amennyire rossz szavak bántani tudnak. Hasonlatok százai zsonganak a fejemben, de nem választok egyet sem... A hülye hasonlatok iránti vonzódás genetikus nálunk, életemben egyszer láttam a nagybátyámat, töri a magyart, de találkozásunk elsô öt percében már elôrángatott egy hasonlatot. Édesapám hasonlatok iránti vonzalmát nem is említem.

A konfliktus elkerülése, menekülés az érzelmek ilyen megnyilvánulása elôl csak gyûjti az emberben az apró sérelmeket, hôsiesnek érzi magát, amiért elfojtja (hogy ezt a szót mennyire el kellett volna kerülni), de egyszer kitör belôle minden egyszerre, és már nem lehet normális mederben tartani az áradatot. Ezt megtanultam a dél-amerikaiaktól a munkahelyemen, összeveszni, kiabálni, csapkodni, és két perc múlva együtt kávézni és viccet mesélni. Egyik sem színház, tényleg átharapná a torkomat, tényleg elönti a vér az agyát, és tényleg ôszintén nevet késôbb. Jön és megy a vihar, de tudjuk, hogy egy hajóban evezünk.

Nem szeretem én sem a konfliktust, de gyógyszer, be kell venni, megoldásra kell törekedni és nem tabuk halmozására. Nem utalgatni, célozgatni, látványosan sértetten viselkedni, hanem beszélni, kommunikálni és vállalni hogy nem vagyunk egyformák, de egyben hasonlítunk, megoldást keresünk. Olyan problémát még nem láttam, amire két ember ne talált volna megoldást, olyan érzelmi robbanást viszont már igen,amiben hosszú évek sérelmei kerültek felszínre, és már semmit sem lehetett tenni.

Amíg az ellentétek idôben felszínre kerülnek nincs hatalmuk az ember felett, amíg beszélünk valamirôl, addig változik, amikor eltemetik, akkor ereje és hatalma lesz. Ha nem vonzódom kifejezetten a haj iránt a lefolyóban, miért ne szedném ki, bárki kéri, pláne ha Ô? És ha nem képes a végén nyomni a fogkrémet inkább legyen két külön tubus fogkrémünk... (volt is)

A kompromisszumok konfliktusokból születnek, és kompromisszumra csak közösen lehet jutni. De bocsánatot kérni is tudni kell.

Idôközben leégett a Napa Valley, kihûlt a pipa, visszaakasztom a gitárt is (persze hogy el kellett játszanom ama Lou Reed számot), aludni is kellene, és már nagyon várom a következô boldognapot.

Szólj hozzá!

Címkék: gondolatok magatartas mitosz

www.vatera.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr40409289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása