Lengyel meló

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

  • enamel (törölt): Respect. De hogy népszerű ezzel nem leszel, az 7cencség. :) (2011.02.14. 14:56) Az arany középszer
  • Gundel a Marson (törölt): Nostehát: Az áldozat azt mondta, hogy ő már megbocsátott. Azaz lezárta magában a dolgot. Innentől... (2010.01.26. 19:17) Pedofília és Polanski
  • Gundel a Marson (törölt): Na, ebbe majd bekapcsolódok. Jó hosszú cikk. Polanski nem pedofil. Egyelőre ennyit. (2010.01.25. 20:46) Pedofília és Polanski
  • szomorutojas: @tesz-vesz: a szomorú szó szerintem nagyon szép, van benne valami a hangulatfestô szavakból. Illes... (2010.01.24. 12:57) Pedofília és Polanski
  • tesz-vesz: @szomorutojas: és miért lettél szomorú? (2010.01.23. 21:58) Pedofília és Polanski
  • Utolsó 20

Kultúra

Emberpróba

2007.01.02. 11:32 :: szomorutojas

A pszichológia tudomány, egyre szélesebb körben alkalmazott, ennek megfelelôen szakosodik is, illetve ennek mellékhatásaként szakkifejezései, metódusai észrevétlenül beépülnek a köznapi gondolatok közé. A különbözô fóbiák és a paranoia fokozatai, a mániák és zavarok, elfojtások, szindrómák, komplexusok ésatöbbi ésatöbbi lassan mindenki önmeghatározásának részeivé válnak. Természetesen a szokásos ferdülésekkel és pontatlanságokkal, ahogy azt illik átültetni a köznapi beszédbe.

Az érdekességük, hogy másodlagos adatot szolgáltatnak, tehát nem arról van szó, hogy ha valaki azt állítja magáról hogy "A" szindrómában szenved, illetve "B" mániája van, akkor az van neki. Sokkal inkább arról, hogy az az ember, aki magáról ezt szeretné hinni, az vajon miért akarja ezt hinni magáról. Az önpszichologizálás hasonlóképpen sikeres, mintha valaki a tükör elôtt egy kocsma mellékhelyiségében akarná kimûteni a begyulladt vakbelét.

Mégis nagyon népszerû. Szemben az önreflexióval, ami már csak a szó bonyolultsága folytán sem lehet népszerû, pláne nem, hogy lényegesen több odafigyelést kíván, mint egyetlen eseménybôl tendenciát vonni és rásütni egy hasonlónak hangzó pszichológiai szakkifejezést.

Az önmegismerés vágya, és az ebbe fektetett munka hiánya okozza a horoszkópok népszerûségét is. Mennyivel jobb egyrészt a csillagok állását hibáztatni botlásainkért, másrészt instant vízben oldódó énrajzot ad, se gondolkodni, se figyelni nem kell. Amikor pedig a gyakorlat mást igazol, majd ráfogjuk a körülményekre és a szabad akaratra, "elvégre az ember nem gép, vagymifene".

Az önreflexió nehéz kenyér, az ember túlságosan sokszor kerül abba a szituációba, hogy tettei nem igazolják vissza a magáról -önmagának is- kialakított képet. Hogy az egyes személyiségjegynek hitt tulajdonságokról kiderül, valójában csak a körülmények kegyes játéka volt, hogy magáénak tudhatta ezt a tulajdonságot. Ám ha embertpróbáló szituációba kerül, minden borul és egészen másként viselkedik, mint azt az énképe sugallná.

Szólj hozzá!

Címkék: gondolatok pszicho fogalmak

A bejegyzés trackback címe:

https://tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr42409250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása