Lengyel meló

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

  • enamel (törölt): Respect. De hogy népszerű ezzel nem leszel, az 7cencség. :) (2011.02.14. 14:56) Az arany középszer
  • Gundel a Marson (törölt): Nostehát: Az áldozat azt mondta, hogy ő már megbocsátott. Azaz lezárta magában a dolgot. Innentől... (2010.01.26. 19:17) Pedofília és Polanski
  • Gundel a Marson (törölt): Na, ebbe majd bekapcsolódok. Jó hosszú cikk. Polanski nem pedofil. Egyelőre ennyit. (2010.01.25. 20:46) Pedofília és Polanski
  • szomorutojas: @tesz-vesz: a szomorú szó szerintem nagyon szép, van benne valami a hangulatfestô szavakból. Illes... (2010.01.24. 12:57) Pedofília és Polanski
  • tesz-vesz: @szomorutojas: és miért lettél szomorú? (2010.01.23. 21:58) Pedofília és Polanski
  • Utolsó 20

Kultúra

Borból lettünk borrá leszünk

2008.05.30. 15:45 :: szomorutojas

Május 29.-én Német László, a püspöki kar titkára nyilatkozott az indexnek, és megkísérelt szembeállítani egymással pár gondolatot. Az egyik a vallás szabad gyakorlása szembeállítva az ittas állapotban vezetéssel.

A katolikus egyház hagyománya viszont nem fog változni, és a misézésé sem. Sok minden változhat, de amit az Úr Jézus hagyott nekünk, az nem, arra mérget vehet. A bor a szentmise része, mert Jézus azt használta az utolsó vacsorán, és azt mondta, hogy ezt tegyétek az én emlékezetemre. Ezt nehéz lenne egybevetni egy néhány hónapja kigondolt rendelettel.



Ennek a szabálynak az alábbi eseményleírás a forrása. Konkrétan az Úr Jézus Máté  Márk evangéliuma szerint nem mondja (update: másik szerint meg mondja, és hogy-hogynem az a mérvadó) hogy tegyék ezt az ô emlékezetére, mitöbb, elképzelése sem volt a miserendrôl, lévén hogy az egész Egyház megalapításához elsôsorban meg kellett halnia.

Vacsora közben kezébe vette a kenyeret, megáldotta, megtörte és ezekkel a szavakkal adta nekik: "Vegyétek, ez az én testem." Majd fogta a kelyhet, hálát adott, odanyújtotta nekik. Mindnyájan ittak belőle. Ő pedig így szólt: "Ez az én vérem, a szövetségé, amely sokakért kiontattatik. Bizony mondom nektek, hogy nem iszom többé a szőlő terméséből addig, amíg majd az újat nem iszom az Isten országában."


Ezzel szemben vannak szabályok, amelyek bizony a szabálysértésekrôl szóló törvény szerint vonatkoznak rájuk is:

   

A törvény hatálya
    2. § E törvényt - ha törvény kivételt nem tesz - a belföldön elkövetett szabálysértésekre kell alkalmazni, az eljárás alá vont személy állampolgárságára tekintet nélkül, feltéve, hogy nemzetközi szerződés vagy a szabálysértést meghatározó jogszabály másként nem rendelkezik.


Ez a törvény jelöli ki a kormányt arra, hogy a szabálysértések mikéntjére és mértékére kiszabja a büntetések mikéntjét és mértékét. Bûn és bûnhôdés.

Ittas vezetés
42. § (1) Aki
    a) vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, továbbá közúton vagy a közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet úgy vezet, hogy szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van, vagy a jármű vezetését ilyen állapotban lévő személynek engedi át,
    b) nem gépi meghajtású járművet szeszes italtól befolyásolt állapotban vezet vagy hajt,
    százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
    (2) Az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott szabálysértés miatt a szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat.


A szabály alkalmazhat kitételébôl lett az alábbi BM rendelet által egyértelmû elvétel:


   

27. § (1) A rendőr a vezetői engedélyt a helyszínen elveszi, ha
b) a jármű vezetője az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Szr.) 42. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott ittas vezetés szabálysértésének elkövetésével gyanúsítható


Érdekessége jelen jogszabálynak, hogy az alkohol mennyiségét nem szabályozza, érdemes elolvasni a Borigo cikkét a témában

Tehát bizony jelen jogszabály érvényes rájuk, tessék szíves lenni ugrálás és pattogás helyett mártírként leadni a jogosítványokat, és fizetni a büntetéseket. Azonban Német László ezt nem így érzi:

az 1990-es IV-es törvény szabad vallásgyakorlást garantál az egyházaknak. A szentmise a katolikus vallásgyakorlat alapköve, a bor elfogyasztása pedig más keresztény egyházakban, sőt a zsidó vallásban is része a szertartásnak. Ily módon az, hogy a zéró tolerancia kötelező mindenkire, igaznak igaz, de nem felel meg a realitásnak, mert ha megtiltják a papnak a misebor magához vételét, akkor beleszólnak a vallásszabadságba.

Ezen felbuzdulva megkerestem a hivatkozott törvényt, de a negyedik paragrafusa lehangoló eredményt ad:

4. § A lelkiismereti és vallásszabadság gyakorlásában senkit sem szabad akadályozni, a jog gyakorlása azonban - ha törvény másként nem rendelkezik - nem mentesít az állampolgári kötelezettség teljesítése alól.

Az Alkotmány pedig ezt tartalmazza:

77. § (1) Az Alkotmány a Magyar Köztársaság alaptörvénye.
(2) Az Alkotmány és az alkotmányos jogszabályok mindenkire egyaránt kötelezőek.



Azt hiszem ezt nem érdemes kommentálni sem.
Gratulálok nekik.

57 komment

Címkék: politika vallás gondolatok

www.vatera.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr79495186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dsd 2008.05.30. 21:47:59

te most tényleg ilyen hülye vagy?

majd akkor jelentkezz újra, ha a misebortól részegen száguldozó papok súlyos közlekedési baleseteket okoznak...

hogyan lehet ezt az ügyet ennyire felfújni?

sanyi 2008.05.30. 21:49:42

gratulálok neked, mégis sikerült összevetni, amit nem lehet. méghozzá elég bénán!
a jog nem van és punktum alapon működik: a jog eszköz. például a hivatkozott alapokon lehet nyugodtan perelni a rendőrt, aki egy korty miseborért büntet. amihez még a rendőrök közt is különösen hülyének kell lenni.
konyhateológus, konyhajogász, semmilyen összeollózott kisszines, tudnám, hogy kerül ez index címlapra? tán, hogy mindenki mosolyogjon egy jót?

ghavin 2008.05.30. 21:50:43

"hogyan lehet ezt az ügyet ennyire felfújni?"

Csatlakozom a kérdéshez.

ohmyFgod 2008.05.30. 22:01:00

Kedves szomorutojas!

Hadd válaszoljak dsd-nek! Te tényleg hülye vagy! Szerencsére _MÉG_ a rendőröknek is van annyi eszük, hogy ne a papokat baszogassák emiatt a szabály miatt, amit egyébként azért kellett létrehozni, mert túl sok baleset és halál született ittas vezetés miatt. Ha annyira buta vagy, hogy nem érted miért kellett létrehozni ezt a törvényt, és hogy mi a valós célja, akkor ne blogolj nyilvánosan.
Épeszű ember természetesen nem akarja, hogy emiatt az eddig - ebben a tekintetben - SEMMI GONDOT NEM OKOZÓ papokat is szivassák. Annyiban van csak igazad, hogy a törvény rájuk is vonatkozik. Viszont nagyon remélem, hogy senki nem vonja majd őket felelősségre. És nem is fogják szerencsére...

Ez semmi más, csak sárdobálás és teljesen felesleges fikázás.
Gratulálok neked!

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.05.30. 22:08:59

Kezdjük azon, hogy Máté evangéliuma így szól: Azután vette a poharat és hálát adott, nekik adta, és ezt mondta: "igyatok ebből mindnyájan, mert ez az én vérem, a szövetség vére, amely sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára...." Amirre Te gondolsz kedves tudatlan felebarátom az Márk evangéliuma... (tudod... tisztességes középiskolákban - még az önkormányzati fenntartásúakban is tanítják magyar órán, hogy 4 db evangélium van a bobliában... ha már idézni akarsz a forrást jejöld meg pontosan!) A probléma mégis az, hogy a dolog elvi lényegét nem fogod fel... egy XX. századi jogszabály ne akarjon felülírni egy 2000 éves hagyományt, hit dolgában pedig különösen ne, pláne, hogy gyakorlatilag nem árt senkinek...

Alfonzhal 2008.05.30. 22:12:17

Nyilván nagyon veszélyes egy fél kortyot ivó pap. Megint nem látjátok a fától az erdőt, hogy a szabályozás szar, és nem a katolikus pap. Klassz kis ateista világban élünk, kár hogy jön vele együtt a hülyeség is, ahogy a csövön kifér.

Sütemény1975 2008.05.30. 22:12:44

én sem értem miért kellett ezt így felfújni? egy jó támadási felület az egyház ellen. semmi más.
részegen vezető papról nem nagyon lehetett hallani.

Jézus 2008.05.30. 22:13:39

Bort ittam, de autót nem vezettem. Régen volt, de erre biztosan emlékszem.

BOB 2008.05.30. 22:15:23

Krisztus nem mondta, hogy vezessetek is.

MimiMeirah 2008.05.30. 22:16:30

Kissé dogmatikusnak és furcsának találom Németh László részéről szembeállítani a vallás szabad gyakorlását azzal, hogy ittasan vezethethetnek-e vagy sem a katolikus egyház papjai.
Senki sem mondta nekik, hogy ne igyanak misebort a ceremónia során. Ha ebben korlátoznák őket, akkor érteném a célzást, miszerint vallásuk szabad gyakorlásában lennének korlátozva. Azzal, hogy ittasan még a katolikus papok sem vezethetnek meg teljesen egyetértek. Ez nem a vallásuk szabad gyakorlásának a része, nem hinném, hogy a katolikus vallás alapját az képezné, hogy muszáj ittasan vezetni.
Azt értem, hogy a rendelet miatt nehézségekkel találják szemben magukat, de fel kell mérni az igényeket (misére és egyéb ceremóniákra), majd azokhoz igazítani a kínálatot és más egyéb módon megoldani a problémát természetesen a jogszabályok megszegése nélkül. Pl. vezessen más (a sekrestyés) vagy mit tudom én. Ennyit a katolikus egyház is megtehet a híveiért. Nem pedig külön engedményekért kellene sírniuk. Máskülönben az alkohol hatásai a papokon ugyanúgy érvényesülnek, mint bármely földi halandón.

benedek 2008.05.30. 22:23:49

Melyik a jobb: ha elüti, vagy ha megbassza a négyévest?

a17dr15 2008.05.30. 22:28:07

Azt nem mondja a vallasi tan, hogy a misebor elfogyasztasa utan autoba kell ulnie a papnak - a vallasa gyakorlasa szabad. Ugyanakkor a torveny kimondja, hogy alkohol fogyasztasa utan gepjarmuvet vezetni nem szabad. Hol serul itt valami?

a17dr15 2008.05.30. 22:30:11

A legjobban az szokott tetszeni, hogy egy ketezereves tortenetben foglaltakbol torvenyeket alkot az emberek egy csoportja magara nezve.

Kivancsi vagyok, hogy a Csillagok Haborujabol is vallas lesz-e olyan negyszaz ev mulva - to pick a number at random.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2008.05.30. 22:30:57

Baszki, bort ihat a pap amennyi belefer, de az evangeliumban az nincs benne, hogy utanna autoba is ulhet, nem?
Alkotmanyos jog, az hogy vezethess autot? Reszegen is?
Nem.

Hat akkor huzas a picsaba, menjetek kapalni!
Kurva papok.

a17dr15 2008.05.30. 22:33:15

Kedves B- road, egye ertek, meg akkor is ha sokkal nyersebben fogalmaztad meg.

Asidotus 2008.05.30. 22:33:28

3 deci bor senkinek sem okoz gondot. Akinek igen, menjen orvoshoz, mert baja van.
és szerintem, nagyon-nagyon (irreálisan) sok misét kellene egy papnak celebrálnia, mire ez az adag összejönne, és addigra már a fele hatás elmúlna.
a zéró tolerancia ebben a kérdésben emberi butaság, nem több.

MimiMeirah 2008.05.30. 22:37:38

Az alkohol legfőbb és közvetlen hatása, hogy tompítja az agyműködést és a reflexet - még a papoknál is.
Nem hinném, hogy velük (vagy bárki mással) kivételt kellene tenni. SENKI SE VEZESSEN, HA ISZIK! Bármilyen kevésnek is ítéli meg az általa fogyasztott alkohol mennyiségét.
Egyébként az engedmények visszaéléseket szülnek a legtöbb esetben... és alkoholista papról is hallottunk már.

a17dr15 2008.05.30. 22:40:43

Nekem ma lement egy sor (Zywiec, 5.6%) - faraszto napom volt es nem ulnek autoba. Mindenkire mas hatassal van az alkhol, meg ugyanarra az emberre is mas korulmenyek kozott. Ez a torveny - az alkohol befolyasolja a reakcio idot, mindenkire mas hatassal van. Mivel lehetetlen minent tekintetbe venni - nem ettem aznap steaket, csak egy vajas kenyeret, egy pohar bor jobban megutott, mint ha steaket ettem volna, stb - egyszerubb, vilagosabb azt mondani, hogy nem es kesz. Ezt mindenki erti, mindenkire ugyanugy vonatkozik.

MimiMeirah 2008.05.30. 22:43:12

a17dr15

A hozzászólások egy részéből úgy tűnik, hogy sajnos nem mindenki érti, még így sem.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2008.05.30. 22:44:48

Magyarázom a posztot.... :(
Szándékosan keveri a szabad vallásgyakorlást és az ittas vezetés elleni zéró toleranciát a püspöki kar titkára. Nem az ittas papokkal van a baj, hanem ezzel a mentalitással az egyház részéről: ti. rájuk ne vonatkozzon néhány törvény... Miért is ne? Hoppá!!
Erre írta valaki: én meg rasztafari hívő vagyok, nekem a vallásomból adódik a kannabisz fogyasztása, ne akadályozzanak benne azzal, hogy lesittelnek....
A törvény semmilyen 2000 éves hagyományt nem ír át, főleg mivel akkor még nem létezett személygépkocsi. Az egyház problémája a kevés pap, nem a jogalkotóké.
Az meg szokásos, hogy egyesek a saját hitüket mindenek fölé emelik, ebbe beleértve másokat és azok hitét is....

a17dr15 2008.05.30. 22:46:02

MimiMeirah

Ez van.

a17dr15 2008.05.30. 22:47:15

Madnezz

Egyet ertek.

a17dr15 2008.05.30. 22:52:00

A linket korabban nem hulyesegbol masoltam be, Szerintem nemcsak mulatsagos magatol, de tanulsagos is. Neha a dolgok csak interpretalas kerdesei.

a17dr15 2008.05.30. 22:53:13

Mr Nadasdi mar szolt volna a sok tobbes szamert vajon?

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.05.30. 22:54:12

tomcsi71:
Köszönöm, valóban Márk. A link amúgy helyesen Márkra mutatott, csak elszúrtam.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.05.30. 22:55:26

ohmyFgod:
teljesen igazad van, úgyhogy szerintem terjeszd ki védô szárnyadat a "SEMMI GONDOT NEM OKOZÓ" környezetvédelmi mérnökökre és CNC marósokra is, ôk is hadd ihassanak.

a17dr15 2008.05.30. 22:57:53

szomorutojas
Vedoitalt mindenkinek?

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2008.05.30. 23:04:52

Gondoljon mindenki bele, mit mondana jelen esetben Jézus!....
Az én tippem az add meg a császárnak ami a császáré elv alkalmazása...
Mehetnek a sunyiba azok, akik úgy gondolkodnak, hogy én Istennek élek, miért fizessek adót bárkinek is?...
Isten miatt iszom a a bort, miért vonatkozna rám a törvény?...

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.05.30. 23:07:01

Tökéletesen mindegy, hogy egy adott törvény égbekiáltó baromság -e, avagy éppen életünket szebbé, jobbá biztonságosabbá tevô rendelkezés, a hatálya kiterjed minden magyar állampolgárra, annak vallásától és foglalkozásától függetlenül.

Naponta követ el minden autóvezetô szabálysértéseket, amiket sértetlenül és büntetlenül megúszhat, de egyrészt nem hirdeti, másrészt tudatában van, hogy nem egy másik törvényt sért meg a rendôr amikor megbünteti, hanem az adott szabálysértésre rója ki a büntetést.

Bullshit 2008.05.30. 23:11:48

Hi

Szerintem nem akadályoznak senkit a vallásgyakorlásban, hacsak nincs a bibliában, hogy a pap misebor fogyasztása után köteles haladéktalanul autót vezetni.

Másrészt a rendőr, ha megfog egy ittas papot, honnan tudja, hogy a misebortól az, vagy kocsmázott? Van ilyen jel a szondán?

Inkább vennék komolyan, hogy "Ne ölj!", és kerüljék az ittas vezetést!

a17dr15 2008.05.30. 23:13:52

Yeah, what would Jesus do.

a17dr15 2008.05.30. 23:19:23

I only know one Brian. He is the one and only true Brian. Brian of Nazareth.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.05.30. 23:20:38

A püspök úrnak üzenem:
"Ön dönt, iszik vagy vezet?"
Ezt a szlogent gondolom mindenki ismeri. Ha az Ön vallása előírja az alkoholfogyasztást, szabadon megteheti, de kizárja az autóvezetést. Tényleg, kár erre szót vesztegetni.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.05.30. 23:27:50

a17dr15:
Vajon készül -e a szent tökébôl szent tökpálinka?

hakapeszi 2008.05.30. 23:36:35

Hosszú évek óta engedélyezi az egyház (legalábbis a protestáns) az úrvacsorázást musttal vagy szőlőlével elsősorban olyanok számára, akik gyógyult alkoholisták.

a17dr15 2008.05.30. 23:38:30

Whatever. Az, hogy az egyhaz engedelyez valamit nem vonja maga utan, hogy azoknak, akik azt a torvenyt kovetik valamelyik masikat meg is szeghetik, hiszen feloldozast kapnak.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.05.30. 23:39:48

a17dr15:
Jaja, errôl szól a fent idézett törvény a vallásszabadságról.

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2008.05.31. 00:01:43

Szép, nagy kert.

Az, hogy alkoholfogyasztás után tilos volán mögé ülni, nem korlátoz senkit a szabad vallásgyakorlásban: ez az autóvezetésben korlátoz, az meg nem a vallásgyakorlás része.

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2008.05.31. 00:05:50

(Bocs, csak gondoltam tömörítek.)

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.05.31. 00:07:51

még jó hogy nem a kertet hagytad le ;)

FerencesLovag 2008.05.31. 00:35:30

Az én vallásom meg előírja, hogy egy kardot hordjak az oldalamon a nap minden percében. Ez olyan 40cm-es penge. Akkor ezt most szabad vagy nem? ;)

bodzasfanta · http://bodzasfanta.freeblog.hu 2008.05.31. 00:56:11

ennyire hülye postot már régen olvastam... WWJD?

NOS SŐT 2008.05.31. 00:59:58

Ausztráliában felmérték, hogy a fáradtságnak sokkal veszélyesebb hatása van a közlekedésben, mint az ittasságnak. NOS, ha lenne fáradságmérő, akkor a zéró teleranciával, aki egy csöppet is fáradt, annak elvesszük az autóját. Sőt, ha lenne hülyeségmérő, akkor aki csöppet is hülye, annak elvesszük az állampolgárságát.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.05.31. 01:39:16

bodzásfanta:
megdöbbentô, ahogy ebbe a rövid és tömör megjegyzésbe sikerült tömörítened szemléleted és éleslátásod lenyûgözô kritikai termékét.

véleményed logikai íve és cizelálltsága egy lightkólát is megszégyenítene.

füzetborító 2008.05.31. 03:24:25

szomorútojás és többiek!
sok helyen felmerült ez a téma már, de úgy tűnik, hogy sem Te, sem az itt kommentezők nem hívők. ez nem baj, csak érdemes úgy írni valamiről, hogy legalább picit képben vagytok vele.
az én vallásom szerint két szín alatti az áldozás, vagyis a hívők is (!) magukhoz veszik a kenyeret és a bort is.
de ez kb. egy evőkanálnyi bort jelent, vagyis egy centilitert sem. kb. olyan bódultsági fokot, mint egy trüffelkrémes bonbon...
és a papok sem nyakalnak be a mise alatt egy üveggel, szóval szó nincs ittas papokról.
emberi butaságról van szó.
és nem a papok vagy a hívők részéről.

0xFFFF 2008.05.31. 05:57:18

Értem én a sok postolót....de én hiszek a sörben....gondolom akkor engem sem fog a rendőr megbüntetni, ha egy pohárka sörrel a gyomorban nekivágok az útnak akárhová.

Sammy 2008.05.31. 06:43:40

Aki iszik ne vezessen! Ha elég értelmesek lennénk nem történne ilyen. Mivel megtörténik így törvénybe kell szabályozni. Azért mert valaki eszik egy bonbon-t vagy azt pici mise bort magához veszi (ha az tényleg csak egy fél korty) azzal nem lesz semmi gond. Egy rágó után már nem is érződik.
Én inkább arról értekeznék, hogy tényleg léteznek e ételek aminek a fogyasztása utána a szonda kimutat valamennyi alkoholt a szervezetben. Például ha jól hallottam a kovászos uborka ilyen. Ezt én sokkal nagyobb problémának érezném, mint a mise bor fogyasztását! :)

nemtudom · http://azallamenvagyok.blog.hu 2008.05.31. 07:13:27

Mit kell ezen ennyit filózni? A SZABÁLYOK MINDENKIRE ÉRVÉNYESEK. És kérdezem, hol van az a szabály leírva, hogy a papnak saját maga vezette gépjárművel KELL távoznia egy miséről? Oldják meg. Ahogy a szürke átlagember évente több új problémát is megold a gyerekneveléstől kezdve a növekvő árakon át egészen a munkahelyi bajokig.

"Bizony mondom néktek, ló nélküli kocsival menjetek hirdetni az igét"

Később a jelenések könyvében:

"Amikor a bátor hívőket szentmisék bora miatt acélszekereikből kilökik a kék démonok, megnyílik a föld"

DRED 2008.05.31. 07:38:43

- nem keresztények ,papok stb. ,hanem a magyar katolius egyház adta ki ,ezt a rossz közleményt
- több egyház van (pl.: református), akik betartják
-katolikus pap miséhez 3 korty bort iszik, azt meg a szonda nem mutatja ki ,tehát vihar a biliben a téma

0xFFFF 2008.05.31. 08:34:13

DRED !

De a vérvétel kimutatja és ha balesetbe keveredik a pásztor bácsi, akkor hibásan jön ki belőle. Ezért a siránkozás.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.05.31. 10:01:38

füzetborító:
nem, nem vagyok vallásos, sôt, amint belinkeltem a Borigó cikkét feltételezem, hogy a papok a normális keretek betartása mellett fenn sem akadnának.

A lényeg nem ez, hanem az, hogy kiáll egy ember és döngeti a mellét, hogy szabálysért, és aki ebbe beleszól, az meg a vallásszabadságát sérti. Ugyanolyan, mint amikor az elkapott roma bûnözô rasszizmust kiált.

sanyi 2008.05.31. 12:18:15

sok hozzászóló kedvéért:
1. ivott egy kortyot, az nem ugyanaz, mint a részeg.
2. mintha mindenki figyelmen kívül hagyná, hogy nem csak a pap, de a hívek is teszik ezt.
3. persze a híveknek nem kötelező templomba járni, főleg nem kocsival. (persze aki ilyet mond, pöcs). de a papnak sokszor igen, tekintve, hogy sok esetben több gyülekezetért is felelős, és egy vasárnap egymástól távoli helyeken is misézhet, rendszeresen.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.05.31. 12:53:38

sanyi kedvéért:
1. a törvény szövege és a jelenlegi rendeletek szerint nincs különbség a megítélésben

2. a katolikusok áldozáskor nem isznak, a protestánsok igen

3. a papnak vallási kötelessége elmenni és bort inni, és állampolgári kötelessége alkohol fogyasztása után nem vezetni

fr33m4n 2008.05.31. 16:08:32

"...egy XX. századi jogszabály ne akarjon felülírni egy 2000 éves hagyományt,..."

Kedves Tomcsi71
Sajnos pont fordítva látod a dolgokat. Egyenértékűnek tekintesz egy hagyományt (akárhány éves is) egy jogszabállyal. Nevetséges. A jogszabály MINDENKIRE EGYFORMÁN ÉRVÉNYES (akár a pápát kapják ittas vezetésen, akár Józsit a szomszédból). Ez ilyen egyszerű.
süti beállítások módosítása