Lengyel meló

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

  • enamel (törölt): Respect. De hogy népszerű ezzel nem leszel, az 7cencség. :) (2011.02.14. 14:56) Az arany középszer
  • Gundel a Marson (törölt): Nostehát: Az áldozat azt mondta, hogy ő már megbocsátott. Azaz lezárta magában a dolgot. Innentől... (2010.01.26. 19:17) Pedofília és Polanski
  • Gundel a Marson (törölt): Na, ebbe majd bekapcsolódok. Jó hosszú cikk. Polanski nem pedofil. Egyelőre ennyit. (2010.01.25. 20:46) Pedofília és Polanski
  • szomorutojas: @tesz-vesz: a szomorú szó szerintem nagyon szép, van benne valami a hangulatfestô szavakból. Illes... (2010.01.24. 12:57) Pedofília és Polanski
  • tesz-vesz: @szomorutojas: és miért lettél szomorú? (2010.01.23. 21:58) Pedofília és Polanski
  • Utolsó 20

Kultúra

Parlamenti szivárványt

2008.05.26. 15:04 :: szomorutojas

Érdemtelenül elsiklott felette a média jelentôs része, de egy magánszemély népszavazást kezdeményezett arról, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési választásokon mandátumhoz jusson a pártlista, ha az azt állító párt területi listái elérik a választópolgárok által valamennyi területi pártlistára leadott és országosan összesített érvényes szavazatok 1 százalékát?"
Luna itt írt a politikai elitünk hozzáállásáról és a várható szomorú végkifejletrôl.
A konzervatórium meg itt írt a sajátos konzervatív véleményükrôl. Az, hogy nem formáltak róla véleményt, elég árulkodó a konzervatórium általános "általában nem mondunk semmit, de azt bonyolult szavakkal" mainstream politológusi hozzáállásáról. A felvetés pedig érdekes módon legalább annyira kedvezne a valós konzervativizmusnak, mint a valós (értsd: nem szadesz olvasatú) liberalizmusnak.  De nem segítene a jelenleg fennálló két párt keresztYény álherékkel és liberális protézisekkel regnáló rendszerének.

Ha a választásra jogosultak és egyben a választást választók egyetlen egy százaléka is úgy gondolja, hogy egy adott párt ôt jobban képviseli, mint a másik, akkor rá adja a voksát, és az adott párt kap egy darab mandátumot. Nyolcmillió választópolgárt tekintve a legmagasabb elvárás nyolcvanezer ember szavazata, node mivel ennyi embert nem érdekel a szavazás, ennél csak alacsonyabb szám kell. Ennyi embert összegyûjteni, fôleg úgy, hogy tenniük semmit sem kell (nem kell tüntetni, hidat lezárni, szemetet szedni, környezetet védeni, csak jó helyre ikszelni) nem nehéz egy-egy cél érdekében összeszedni.

A jelenlegi rendszerben választhatunk a két nagy demagóg, és a farvizükön lebegô kis huncutok közül, egyéniben is (aki utána négy évig magasról szarik ránk), és a pártlistára, akinek még csak az erkölcsi kötelessége sincs meg, hogy képviseljen minket. Jelenleg én nem vagyok képviselve, és ezzel nem vagyok egyedül. Nincsenek képviselve a konzervatív értékek, nincsenek képviselve a földbôl élôk, nincsenek képviselve a bérbôl élôk, a kisvállalkozók. Jelenleg a felsô tízezer képviseli egymást, "felülvizsgáljuk a nagy állami beruházásokat" annyit tesz, mint "újraosztjuk a saját haverjainknak", ami tiszta sor, nekünk adófizetôknek tökéletesen mindegy kinek a haverja számlázza négyszeresen a munka értékét, amíg nem pofátlanabb, mint az elôzôek haverjai. Ennél meg nehéz.

Jobb lenne, ha a kis pártok, zöldek, konzervatívok, turbómagyarok, kommunisták, faj- és tájvédôk, természetjárók, állatvédôk, jogvédôk, cigányok, örmények, anabaptisták, drogosok, katolikusok, vállalkozók mind mind ott ülnének, és felszólalnának. Ha a hódok életörülményeit vizsgáló fizetéskiegészíto bizottságot nem jogászok tekintenék fizetéskiegészítésnek, hanem az állatvédô párt és a fakéregvédô párt csapna össze szakmai kérdésekben. Ha végre nem olyan jogainkat védené az ombudsmannak jelölt haver, amirôl naponta lemondunk önkéntesen, viszont számtalan jogunkat nem érezzük érvényesülni. Ha végre nem az lenne a vállalkozók érzése, hogy a jogbiztonság azt jelenti, hogy egy biztos, lesz egy jogszabály, ami alapján fizetni kell.

Hangsúlyoznám, jelenleg az Országgyûlésben szinte senki nincs képviselve. Ha képviselve lennénk, azok a problémák lennének napirenden, amik valóban a mindennapokban problémát jelentenek. 2006 óta, eddig 130 új törvényt, 163 törvénymódosítást, 221 országgyűlési határozatot, 2 politikai nyilatkozatot, összesen: 516 döntést hozott a Parlament (forrás: http://www.mkogy.hu/ogystat/eredekim/tvelf_akt.htm ),
Vigyázat demagóg rész következik:
Nem voltam rest átlapoztam azt a 240 döntést, amit a magyarorszag.hu a 2008. évre kereséskor adott. 102 munkanap alatt 240 döntés, 386 emberre elosztva szép munka. Ebbôl kiemelnék kettôt, természetesen az önkényesség erejével, bár voltak szebbek is (Márciusi Ifjak Díj alapítása), drágábbak is (ilyenolyan támogatások odaítélésérôl), de ez a kettô szép példa, és legalább pénzbe nem kerültek.


1. § (1) Amennyiben a Magyar Köztársaság Kormánya közigazgatási hatósági ügyben jár el, úgy az esetleges jogorvoslatokkal kapcsolatos intézkedések megtétele, valamint a peres eljárás során a Kormányt a hatósági ügy tárgya szerint feladatkörrel rendelkező miniszter képviseli.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott eljárás során a Kormányt képviselő miniszter meghatalmazottjaként az általa vezetett minisztérium állományába tartozó személy is eljárhat.

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Kéremszépen nem tudom ezen rendelet megszületése elôtt ez miként volt, node ha ezért adtuk ki az országgyûlésre költött pénz 1/240-ed részét, már megérte dolgozni rájuk. A másik igen kedves nekem:

1/2008. (I. 4.) Korm. rendelet

a Magyar Köztársaság Kormánya és a Cseh Köztársaság Kormánya közötti, a Magyar Köztársaságban és a Cseh Köztársaságban kiállított, végzettséget tanúsító okiratok, továbbá a tudományos fokozatot és címet tanúsító okiratok egyenértékűségének kölcsönös elismeréséről szóló Egyezmény kihirdetéséről
Ez valószínûleg valóban érint állampolgárokat, amúgy a versenyszférában érdektelen egyezmény megnyitja a csehül/magyarul respectively beszélô végzettek elôtt az egyezmény másik országának kapuit. Nekem 2005-ben ajánlottak munkát Prágában, mert vágytam oda cefetül, de mikor kiszámoltam, hogy az itteni fizetésem fele kint is a fizetésem fele lenne, lelohadt a lelkesedésem. Papírról nem volt szó.

Na most, engem sokkal jobban képviselne egyetlen darab vérliberális képviselô, aki az ilyen egyezmények megkötésekor* addig csapkodná a cipôjével az asztalt, míg bele nem kerülnének olyan kitételek is, mint a versenyszférán belül a CV elfogadása, a gyakorlati idô elfogadása. Nem mintha lenne szerepe a valóságban, de egy icipicit életszagúbbá tenné, és nem úgy tûnne, hogy az egyezmény legfontosabb részek a mi drága jogdoktoraink dr használata és a könyökléssel és nyalással kiharcolt akadémiai és egyetemi címek kölcsönös elfogadása lenne.
*Update: Amint amadeus oly kulturáltan és kedvesen felhívta a figyelmemet, az általam idézett rendelet a kihirdetésé. Gyengébbek és amadeus kedvéért: Nem azt várom el a képviselômtôl, hogy megkötése után a kihirdetéskor csapkodja az asztalt, hanem azt, amit írtam, miszerint megkötésekor.

Életet a parlamentbe! Legyen egy kicsit életszagúbb az, ami ott folyik, mintha nem elszigetelt diktátorok ülnének megannyi bársonyszékben, hanem emberek, akik tudják, a saját szûk területükön belül mit kellene jobbá tenni. Le a kétpártrendszerrel!

26 komment

Címkék: politika reform kossuthter liberalizmus gondolatok

www.vatera.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr40488700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jack Napier · http://www.konzervatorium.blog.hu/ 2008.05.26. 16:30:26

"ez akár a harmadik köztársaság oldalán megnyomott resetgomb is lehet."

Ezt állítottuk a cikkben. És nem vagyunk politológusok sem.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.05.26. 16:46:55

Jack Napier:
Általában bôvelkedtek az értékítéletben, sôt maga a blog jelentôs része érték keresés, vagy definiálás. A hivatkozott cikkben nem volt értékítélet, csupán ennyi, amit idéztél, ez azonban sem pozitív sem negatív értéket nem párosított az elképzelhetô szcenáriónak. Ezt hiányoltam.

Nem rólatok írtam, hanem a hozzáállásotok egyezik meg -sok esetben- a mainstream politológusi hozzáállással.

Mindemellett örömmel olvasom az írásaitokat, és jelen bejegyzést sem szántam támadásnak.

Jack Napier · http://www.konzervatorium.blog.hu/ 2008.05.26. 19:19:28

Én se vettem annak, csak jeleztem hogy azért volt állítása a cikknek. Értékítéletet ehhez pedig nem tudtunk társítani, mert számunkra egyértelmű, hogy ez megint miért csúszott át az AB-n.

Egyébként a konzervatívok esetében az értékek és elvek központi kérdést töltenek be. Objektivitás nem létezik... :D

sprenczl 2008.05.26. 19:20:13

Én támogatnám az 1%-os küszöböt.

silverwol 2008.05.26. 20:07:09

En is tamogatnam. Valahogy a jelenlegi ketpartrendszer nem igazan mukodik Mo.-n. Tobb part kellene es a nagyokat fel kellene darabolni. Meg ok is nyernenek evvel, az a durva az egeszben...

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.05.26. 20:26:35

Jack Napier:
Gondolom arra gondolsz, hogy a szadesz alacsony mért támogatottsága miatt. Ha igazatok van, akkor a szadesz emellett fog kampányolni. Szerintem nem teszi meg egyrészt mert nagyképûen bíznak a választásokat megelôzô liberális mozgósításban, másrészt meg azért nem, mert a popliberális hívôk számonkérnék, hogy ezzel a Jobbikot (vagy ahogy akkor éppen hívni fogják a szélsôjobbot) juttatja be a Parlamentbe, ami a magukat liberálisnak mondó választók jelentôs részénél kiveri a biztosítékot.
Az AB-n azért "csúszott át", mert az Alkotmány nem tartalmaz explicit tiltást a választási törvény népszavazás útján történô módosítására, másrészt az OVB elutasítása azért értelmetlen, mert a választási törvény szövegét másolta be Sz.G. .

Szerintem az összeesküvés-elmélet gyártás nem méltó hozzátok, de ezt ti jobban meg tudjátok ítélni.

silverwol:
szerintem pár választási ciklus alatt a nagy pártok szétdarabolódnának maguktól a változás hatására, mivel a jelenlegiek nem elvegységben vannak, hanem érdekegységben. Már ami a húsosfazék közelségét illeti.

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2008.05.26. 20:27:48

megint sok érdekes hozzászólásod lesz :oD

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.05.26. 20:28:36

szerintem ez ahhoz túl hosszú :)

Jack Napier · http://www.konzervatorium.blog.hu/ 2008.05.26. 22:05:09

tojás:

1. Németh Sándor és a gyüli elpártolt a szaditól. Interjú a nemzetben olvasható. Nyal a fidesznek. Ez kb. azt jelenti, hogy ha nincs hitgyüli által támogatott szadi, akkor a szadi még a kopogtatócédulákat is alig fogja tudni összeszedni (vidéken a gyüli szedte sok helyen).

2. 1% átugrása mint végcél esetében tökmindegy, hogy beviszed-e magaddal a jobbikot v. sem.

3. úgy egyébként tökmindegy miről beszélgetünk, mert ezt az 1%-os dolgot soha nem fogják szentesíteni. max arra lesz jó, hogy nyomást gyakorol a pártfinanszírozás felülvizsgálatára.

4. a szadi jövőjét illetően bármilyen állítás összeesküvéselmélet. :D

boblaci 2008.05.26. 22:32:22

Sokkal, de sokkal igazságosabb lenne, mint a mostani. Mivel jelenleg bármily abszurdnak is tűnik, a munkáspárti szavazatok nagy része a fideszre, és ezzel együtt a kdnp-re is jut az elosztásnál. Ugyanez igaz a jobbik, vagy a miépre leadott szavazatok esetében is, de ellenkező előjellel. Nem hinném, hogy a szélsőjobbosok örülnek a szavazataik mszp-s, szdsz-s manifesztálódásának, mint ahogy a klasszikus komcsi szavazók sem ujjonganak, hogy a fidesz, szdsz, kdnp, mdf osztozkodik szavazataikon. Hiába, ma ilyen a parlamenti matamatika! Na, ezt kéne megváltoztatni, és akkor valóban érvényesülhetne a népképviselet elve a parlamentben (ami ma nem létezik - sajnos)!

morph 2008.05.26. 22:35:24

az ezzel a baj, ha tanultál volna társadalomismeretet, vagy hasonlót, hogy a sok párt instabillá teszi a kormányzást (ld. olaszország, izrael, weimar (itt persze az egész alkotmány volt hibás de ezt hagyjuk)). ha pedig instabil a kormány, még 240 döntés sem lesz, csak előrehozott választások.

szd 2008.05.26. 22:36:13

Hol kell aláírni?

morph 2008.05.26. 22:37:56

boblaci: az igazi képviseleti demokrácia leginkább a 100%-ban területi elvű választással valósul meg (jelesül hogy ő ottan az én képviselőm), ami viszont egyenes út a két (max három)párti parlamenthez, mivel csak nagy pártok nagyon nyernek, a kicsik meg lassan elenyésznek, hiszen sehol sem tudják megszerezni a szavazatok többségét.

boblaci 2008.05.26. 22:44:57

morph'
Az a "helyzet", hogy tanultam. Te viszont, lehet, hogy nem?
Mert ha igaz lenne amit állítasz, akkor, a legstabilabb az egypárti parlament, illetve kormányzás, mert akkor semmilyen ellenvélemény nem lenne, és még több jogszabályt, törvényt (lsd. 240) lehetne meghozni!
Na, ennyit a társadalomismeretedről! :-))

luna · http://happyday.freeblog.hu/ 2008.05.26. 22:51:17

Jack Napier: Hogy érted, hogy nem fogják szentesíteni? A választók vagy az országgyűlés? Nem tudom megértek-e erre az állampolgárok, én bízom benne, jobb ha nem csak "két" lehetőség van. Ha az országgyűlésre gondoltál, nekik muszáj, ha ügydöntő népszavazásról beszélünk (ahhoz pedig pusztán kétszázezer aláírás kell), és eredményes lesz.
Az Alkotmánybíróságon való átcsúszást még mindig nem értem.
boblaci: Ez nekem nem világos. Hogy érted ezt?

b 2008.05.26. 22:53:59

luna'
"Ez nekem nem világos. Hogy érted ezt?"
Mit?

luna · http://happyday.freeblog.hu/ 2008.05.26. 22:55:32

boblaci 2008.05.26. 22:32:22-erre gondoltam

morph: Szerintem az egyéni képvislői rendszernek akkor lenne igazán értelme, ha ezek a képviselők valamilyen formában számonkérhetőek lennének (nem csak négyévenként), pl visszahívhatóak lennének.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.05.26. 22:57:26

morph: a társadalomismeret mint tantárgy ismeretlen azokon a szakokon, ahol a kar nevében a társadalomtudományi tag szerepel, így valószínûleg az ismereteidet máshonnan szerezted mint én.

ugyanakkor igazad van, ahogy boblaci is írja, a legstabilabb államforma az egypártrendszer, lám a diktatúrák hosszúéletûek. A meghozott döntések pedig a társadalmi kontroll teljes hiányát élvezik (nem is beszélve olyan csacsiságokról, mint társadalmi támogatottság). Az elv azonban a képviseleti demokrácia nevet viseli, ahol egy területi közösséget egy-egy személy képvisel a törvényhozásban. A lista a jelenlegi formájában a képviseleti demokráciát nem képviseli, mivel ugyanazon pártoknak adunk nagyobb hatalmat, ahol a területi képviselônk nem képvisel minket. Az elv az lenne, hogy a listákon azok kerüljenek be, akik valamely elvet képviselik, míg területin az a személy, aki a közösséget képviselik. Mivel tanultál társadalomismeretet, valószínûleg nem lep meg az úgynevezett horizontális ill vertikális társadalmi csoport fogalma, amelyek nem területi alapon meghatározhatóak. Nos ezeket a csoportokat kizárólag a listás szavazáson bejutottak képviselik. Azonban egy történelmi okokból civil szervezôdésekben ily módon híján levô társadalomban az 5% nagyon alacsony, így a jelenlegi formában ez nem valósul meg.

A döntésképtelenség pedig nem abból fakad, hogy jelenleg sok párt van, hanem abból, hogy nincs szakmaiság semmilyen döntés mögött, kizárólag görcsös popularizmus.

boblaci 2008.05.26. 23:02:26

luna'
"szomorutojás" megválaszolta.
Ismételni "márpedig" felesleges. :-))

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.05.26. 23:07:23

Egyetértek! Menjünk a Parlament elé, és tüntessünk, írjunk alá íveket, majd szavazzunk!
Életet a Parlamentbe! Ez lehetne egy új politikai mozgalom mottója is!

amadeus 2008.05.26. 23:07:26

"...engem sokkal jobban képviselne egyetlen darab vérliberális képviselô, aki az ilyen egyezmények megkötésekor addig csapkodná a cipôjével az asztalt, míg bele nem kerülnének olyan kitételek is, mint a versenyszférán belül a CV elfogadása, a gyakorlati idô elfogadása..."
Gratulálok, barátom. Megkötött nemzetközi szerződést a ratifikáló belső jogszabályban módosítani. Az ametőrizmus/demagógia skálán 10 pontból 12.
Talán mégsem a hódvédők hiánya miatt olyan a T. Ház, amilyen...

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.05.26. 23:42:14

amadeus:
A stílusod bicskanyitogató barátom.

Amint te is idézted, kérlek olvasd el,
az egyezmény _megkötésekor_ szó szerepel benne.

Az idézett 2008-as döntés valóban a kihirdetésrôl szóló, tehát ez egy inkoherencia a szövegben, gondolom erre akartál figyelmeztetni "barátom".

A figyelmeztetést köszönöm, bár gondolom nem fogsz visszatérni arra sem, hogy ezt elolvasd.

MÜSZI 2008.05.27. 00:18:01

honfitársaim! munkásember egy sincs a parlamentben. miért? lehetnék az első!

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2008.05.27. 19:39:29

Én nagyon örülnék egy normális zöld pártnak, most már évek óta. Hát, talán majd egyszer.
süti beállítások módosítása